De theorie en praktijk van het Nederlands minimumloon

De internationale stichting welke achter de loonwijzer schuilgaat kwam recent met aparte cijfers naar buiten. In die zin apart omdat inkomen persoonsgebonden is en u eigenlijk niets te maken heeft met wat er in andere landen speelt. Waar gaat het om? Cijfers van de WageIndicator Foundation (ik had er ook nog nooit van gehoord) deed vergelijkend onderzoek in 50 landen naar het minimumloon.

Het bedrag dat een persoon nodig heeft voor een ‘redelijk bestaan’ wordt in het onderzoek omschreven als het ‘fatsoensloon’. En volgens berekeningen ligt dat bedrag voor deze levensbehoeften in Nederland maandelijks op € 1.120 euro per persoon. Het wettelijk minimumloon is hoger en is vandaag de dag € 1.360. Eigenlijk zouden we dus in onze handjes mogen knijpen volgens dit onderzoek omdat volgens de berekening er geld overblijft. Nu is mijn vraag of deze Foundation al eens een kijkje heeft genomen bij de plaatselijke Voedselbanken? Je weet wel, de organisaties in Nederland die mensen in nood aan eten helpen.

Feit is en blijft dat ongeacht deze mooie onderzoekjes, de koopkracht achteruit holt. Of we nu wel of niet de broekriem aantrekken, geld wordt minder waard en het besteedbaar inkomen dus ook. Er is niet heel erg veel aan te doen maar toch moet men wel. Anders is het helemaal geen uithouden meer. Een oplossing kan zijn een extra (bij)baan te zoeken. Een bijbaan in de vorm van thuiswerk bijvoorbeeld wat u kunt uitvoeren op ieder gewenst moment van de dag. Denk er maar eens over na. De mogelijkheden zijn er. Het is aan u de bijbehorende actie te ondernemen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: